Brit és finn tudósok együttműködése eredményeként hoztak létre videótelefont gazdájukat hiányoló kutyák számára – írja az RFI. A DogPhone nevet viselő eszköz használatához a házikedvenceknek egy labdát kell megrázniuk, melynek hatására a közeli laptopon elindul a videóhívás.

Az eszközt a Glasgowi Egyetem kutatója, Ilyena Hirskyj-Douglas hozta létre labradorja, Zack és a finnországi Aalto-i Egyetem munkatársainak segítségével.

Fotó: Eugenio Marongiu / AFP

Hirskyj-Douglas miután megmutatta Zacknak a labdát, a kutya 16 napra az eszköz birtokosává lett. Noha volt pár téves hívás, a kutya alapvetően rendeltetésszerűen használta a prototípust és gazdájának a játékait mutatta be hívásai során. A kutató válaszul az irodáját, egy utcai mutatványost és egy éttermet mutatott be kedvencének.

A tudós szerint persze nem tudni, hogy Zack tudatában volt-e az oksági kapcsolatoknak vagy hogy a téves hívások a részéről valóban tévesek voltak-e, ám más alkalmakkor úgy tűnt, hogy érdekli őt a képernyő túloldalán található látvány és úgy viselkedett, mint ha személyesen is jelen lenne gazdája.

A fejlesztők reményei szerint a koronavírus-járvánnyal járó távmunka kapcsán gazdájuk jelenlétéhez szokott kisállatok szorongását kezelheti a DogPhone.

Fotó: University of Glasgow/gla.ac.uk