A 31–50 év közötti korosztály képviselői költik a legtöbbet cukorbetegségük gyógyítására – juttatta el az OTP Egészségpénztár közleményében.

A cukorbetegség világszerte folyamatosan növekvő veszélyt jelent az emberek egészségére, a Nemzetközi Diabéteszszövetség adatai szerint a 20–79 éves korosztályban 537 millió felnőtt él diabétesszel. 

A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint hazánkban 1,1 millió felnőttet érint a betegség.

Az egészségpénztár tapasztalatai szerint az elmúlt években egyre többet költenek elsősorban megelőzési célokra. 

A Nemzetközi Diabéteszszövetség előrejelzése szerint a jelenleg cukorbetegségben érintett emberek száma tovább nő a következő években, és 2030-ra elérheti a 643 milliót, 2045-re pedig az előrejelzések szerint várhatóan 784 millió lesz. 

Fotó: Shutterstock

Az adatok szerint 2019 és 2020 között 13 százalékkal nőtt a betegséggel összefüggő szolgáltatásokra fordított összeg. 

Elengedhetetlenül fontos a megelőzés, illetve az is, hogy a betegséget mielőbb felismerjék és kezeljék, így az akár hosszú távon is kordában tartható.

Az elmúlt évek adatai alapján azt látjuk, hogy a pénztártagok körében már a 31–50 éves korosztály is egyre tudatosabb volt, egyre nagyobb mértékben használták egészségcélú megtakarításaikat diabetológiai szolgáltatásokra. Az idei első féléves adatainkból pedig az látszik, hogy a 31–40 éves korcsoport tagjai használták legtöbb esetben számlájuk egyenlegét ilyen kiadásokra

mondta Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

A vizsgálatokon kívül akár a különböző gyógyszerek vagy olyan gyógyászati segédeszközök, mint a vércukorszintmérő vagy a tesztcsík költsége is elszámolható az egészségpénztári számla terhére. 

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton arról beszélt, hogy ma már szinte teljes körű állami támogatással lehet a legkorszerűbb inzulinpumpát és a vércukor mérésére is alkalmas szenzort használni. Továbbá segítik azt, hogy az iskolában, óvodában a gyermekek minden segítséget megkaphassanak ahhoz, hogy a diabéteszüket gondozni tudják. Dolgoznak azon is, hogy a közétkeztetés a lehető legmagasabb színvonalon legyen elérhető a diabéteszes gyermekek számára, és biztosítsák nekik a sportolási lehetőséget is.