Hamarosan – akár már a jövő hét elejére – véget érhetnek a német koalíciós tárgyalások és megalakulhat az új német kormány a szociáldemokrata Olaf Scholz vezetésével – tudta meg a Reuters.

Scholz úgy tűnik képes lesz teljesíteni azon ígéretét, mely szerint kormánya felét nők fogják adni. A választásokon szoros győzelmet arató szociáldemokraták az előző kormányban is részt vettek a kereszténydemokratákkal kötött koalíciónak köszönhetően, ám most a zöldek és a szabaddemokraták támogatásával a kormány vezető erejévé válhatnak.

Fotó: Monika Skolimowska / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

A szociáldemokraták három nőtt jelölnek a kabinetbe, az eddig a környezetvédelmi tárca élén álló Svenja Schulze-t, az igazságügyminisztériumot vezető Christine Lambrechtet és a párt társelnöki címéért Scholzzal közösen induló Klara Geywitzet. Schulze a gazdasági tárcát kaphatja, Lambrechthez várhatóan a belügyek és a bevándorlás tartozhat, míg Geywitz kaphatja az oktatási minisztériumot.

A párt a férfik közül a kormányba értelemszerűen Scholzot jelöli majd kancellárnak, kabinetfőnöke a régi bizalmasa, Wolfgang Schmidt lehet, míg a munkaügyi tárca élén megtarthatja pozícióját Hubertus Heil.

A koalíciós tárgyalásokon résztvevők ugyanakkor többször is jelezték, hogy személyi kérdésekre csupán a tárgyalások végén kerül sor, ám a pártok tisztviselői szerint akár már hétfőn vagy kedden megszülethet a megállapodás. Kérdéses, hogy a szabaddemokratákat vezető Christian Lindner vagy a zöldek társelnöke, Robert Habeck kapja a pénzügyi tárcát.

Habeck szerint a gazdaság átalakítása jelentős mértékű beruházásokat igényel, míg a fiskális konzervatív Lindner pénteken arról beszélt, hogy túlzottak az őt héjaként beállító híresztelések, annak ellenére, hogy többször jelezte, hogy szeretne visszatérni a járvány előtti szigorú költségvetési politikához és adósságcsökkentéshez.