Visszavonta engedélyezési kérelmét az Eli Lilly a koronavírus elleni gyógyszerének európai uniós engedélyezése kapcsán a kereslet hiányára hivatkozva – tudta meg a Reuters.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden jelentette be, hogy a két monoklonális antitestet – az etesevimabot és a bamlanivimabot – tartalmazó gyógyszerkoktél vizsgálatát leállította, miután az amerikai cég visszavonta kérelmét.

Fotó: Shutterstock

A gyógyszergyár október 29-i levele szerint a kereslet hiánya miatt nem látják igazolhatónak a további adatok szolgáltatását a hatóság felé. Mindeközben az amerikai kormány 1,29 milliárd dollár értékében 614 ezer adagot rendelt a szeptemberi – a korábban rendelt bamlanivabot kiegészítendő – 388 ezer adag etesevimab vásárlását követően.

Az Egyesült Államok már korábban sürgősségi engedélyt adott a gyógyszerkoktélra a korai státuszú betegek részére, míg az hiába rendelt 220 ezer adagot az engedély függvényében, az Európai Bizottság október közepi közlésében a készítmény már nem szerepelt a 10 legígéretesebb kezelés listáján.

Az EU még márciusban a Roche és a Regeneron által fejlesztett hasonló készítményről írt alá szerződést, amit a GlaxoSmithKline és a Vir közös gyógyszeréről szóló júliusi megállapodás követett. Az EU ezen kívül is vizsgál más monoklonális antitesteken – a Covid-fertőzés során a szervezet által termelt antitestek laboratóriumi változatán – alapuló szereket, például az AstraZenecától vagy a koreai Celltriontól is.