Több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határ közelében, és január végén vagy február elején támadást indíthat Ukrajna ellen Oroszország Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője szerint.

A katonai hírszerzés főnöke a Militray Timesnak adott interjújában kifejtette,  hogy a támadásban valószínűleg légi-, tüzérségi és páncélos támadások is szerepelnek, majd deszanttámadások következnek az ország keleti részében, valamint Dél-Ukrajnában Odessza és Mariupol ellen, továbbá egy kisebb invázió Fehéroroszországon keresztül.

A szeptemberi Zapad–2021 nevet viselő hadgyakorlat során Moszkva megmutatta, hogy több mint 3500 légideszantost és különleges műveleti katonát tud egyszerre bevetni.

A Kreml olyan támadást tervez, amely jóval nagyobb lesz, mint bármely orosz katonai akció 2014 óta

– állítja Budanov, aki szerint Kijev több forgatókönyvvel is számol a potenciális orosz támadás kapcsán, hiszen jelenleg nagy létszámban állomásoznak orosz taktikai csapatok az ország körül.

Fotó: AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / Vadim Savitsky

Pénteken Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a The Washington Postnak elmondta, még nem tudni pontosan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meghozta-e a végső döntést az Ukrajna elleni offenzíváról. Budanov ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy 

Oroszország növeli a katonák és a fegyverzetek számát az általa megszállt Krím félszigeten, és Iszkander típusú ballisztikus rakétarendszereket is vont az ukrán határhoz.

A hírszerzési vezető szerint azonban mielőtt a katonai támadásra sor kerülne, pszichológiai műveletek sorozatára kell számítani, melyek célja Ukrajna destabilizálása és védelmi képességének gyengítése. Például Moszkva tüntetések megszervezésével törekszik arra, hogy nyugtalanságot keltsen Ukrajnában, ráerősít az emberek kormányellenes érzelmeire.

Az orosz pszichológiai műveletek arra irányulnak, hogy elhitessék az ukránokkal: a kormányuk elárulta a népet. Ennek része a lengyel–fehérorosz határon kialakult migránsválság is.

Az esetleges orosz támadás feltételezett időpontjával kapcsolatban az amerikai és az ukrán hírszerzés feltételezései is hasonlók a kémfőnök szerint.

Értékeléseink szinte teljesen megegyeznek amerikai kollégáinkéival: 2022 január végéről vagy február elejéről beszélünk

– közölte Budanov.

Washingtoni látogatása alatti egyik interjújában az ukrán védelmi miniszter arról beszélt, hogy Kijev az Egyesült Államok támogatását várja az orosz agresszióval szemben.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy már közeledik Ukrajna partjaihoz az a két Island osztályú járőrhajó, amelyeket Washington adott Kijevnek a katonai segítségnyújtás részeként. Szombaton pedig Franciaországtól kapott Ukrajna újabb két, H–125-ös típusú helikoptert, amelyet az ukrán határőrszolgálat a fehéroroszországi határhoz irányít. 2020 eleje óta a mostaniakkal együtt már négy ilyen típusú francia helikoptert kapott Ukrajna. Mindezek mellett az idei év során jelentős lőszerszállítmány és Javelin típusú tankelhárító rakéták is érkeztek az országba az Egyesült Államokból.

Ugyancsak vasárnap a Kreml ezzel szemben a nyugatot vádolta a feszültségek mesterséges szításával. Moszkva szerint a közeledő orosz támadás ismételt vádja csak olaj a tűzre, és a fokozott aktivitására panaszkodott a térségben a Reuters tudósítása szerint.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint az amerikai retorika miatt ugyan nem zárható ki provokáció, ám azt is hozzátette, hogy a haderejét az óceán túlpartjáról a közelbe szállító Egyesült Államok vádolja szokatlan katonai aktivitással a haderejét saját határain belül tartó Oroszországot. Szerinte ez sem nem logikus, sem nem udvarias.

Peszkov szerint valószínűleg Ukrajna kívánja erővel megoldani a problémáit, ezért felszólította a NATO-t, hogy fejezze be haderejének összevonását az orosz határok közelében, és hagyjon fel az ukránok felfegyverzésével. A Kreml szeptemberben arról beszélt, hogy ha a NATO kibővíti hadi infrastruktúráját Ukrajnában, azzal átlépi az oroszok vörös vonalát.