Az Egyesült Királyság terrorfenyegetettségi szintjét „jelentős”-ről „súlyos”-ra módosították. Ez azt jelenti, hogy a támadást mostantól nagyon valószínűnek ítélik – írja a Sky News.

A Priti Patel belügyminiszter által megerősített lépés azután történt, hogy vasárnap egy liverpooli kórház előtt robbantottak. Az eseményt a rendőrség terrorcselekménynek nyilvánította.

Fotó: Peter Byrne

A rendőrség úgy véli, hogy a taxiban égett utas volt az, aki egy rögtönzött robbanószerkezetet vitt be a járműbe, amely akkor robbant fel, amikor az autó a liverpooli női kórház recepciója elé hajtott.

Pontosan egy hónappal ezelőtt késelték halálra Sir David Amess konzervatív képviselőt Essexben. Ezt a támadást is terrorista incidensnek nyilvánították. Ez a két ügy vezetett a terrorfenyegetettségi szint megváltoztatásához.

A „súlyos” szint a második legmagasabb riasztási fokozat, csak a „kritikus” van felette, és utoljára 2017 szeptemberében, a Parsons Green-i metrórobbantást követően érték el.

A vasárnapi robbantás indítéka nem világos a rendőrség szerint, viszont úgy vélik, ismerik a taxi utasának személyazonosságát. Az ügyben eddig négy, a feltételezett elkövetővel kapcsolatba hozható személyt tartóztattak le.