A brit hatóságok terrortámadásként kezelik azt a pokolgépes merényletet, amelynek következtében vasárnap délelőtt egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült Liverpool belvárosában egy nőgyógyászati klinika bejárata előtt.

Ahogy arról beszámoltunk, a brit terrorelhárítás emberei három embert még vasárnap őrizetbe vettek a merénylet kapcsán, legalább egyet pedig most is keresnek.

Vasárnap délelőtt egy taxiba rejtett robbanószerkezet robbant a liverpooli nőgyógyászati klinika bejárata előtt, közvetlenül azután, hogy az autó megállt a kórház bejáratánál. A detonáció nem sokkal 11 óra előtt történt, amikor országszerte – így a közeli liverpooli székesegyházban is – kezdetét vette volna a világháborús hősök emlékére minden évben megrendezett emlékezés napi ünnepség. Az északnyugat-angliai város központjában található kórház bejáratánál lángra gyulladt autó utasa a helyszínen meghalt; a taxi sofőrjének sikerült elmenekülni, őt kórházban ápolják.

Fotó: EyePress News / AFP

A rendőrségi nyomozás többek között arra összpontosít, van-e valami jelentősége annak, hogy a robbanás épp a klinika bejárata előtt történt, vagy a közeli katedrális lehetett a célpont. Azt már korábban kizárták, hogy az autó véletlenül robbant fel. Az elhunyt férfi személyazonosságát egyelőre nem tudták meghatározni, így azt sem tudják, kikkel állhatott kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban jelenleg is „jelentős” a terrorveszély, ami az információs szóhasználat szerint azt jelenti, hogy valószínű egy újabb terrortámadás lehetősége. A terrorelhárítás által meghiúsított merényletkísérletek mögött legtöbbször iszlamista szélsőségesek állnak, de gyakori a szélsőjobboldali ideológiák által táplált támadási szándék is.