A Fülöp-szigetek kérésére a Netflix eltávolította a Pine Gap című kémdráma két epizódját a délkeleti-ázsiai ország streamingszolgáltatásából, mert azokban egy olyan térkép látható, amely sérti az ország szuverenitását – írja a Reuters.

A sorozat második és harmadik epizódja már nem is érhető el az országban, a Netflix részletekbe nem ment bele, csupán annyit közölt, hogy „kormányzati követelésre eltávolították” a részeket.

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto /AFP

Kína igényt tart a Dél-kínai-tenger felségvizeinek ellenőrzésére. A térség már régóta területi viták tárgyát képezi, az utóbbi évtizedekben felfedezett hatalmas olaj- és gázlelőhelyek pedig tovább élezték a konfliktust. Az erőforrásokban gazdag vizek egyes részeire a Fülöp-szigetek, Brunei, Malajzia, Tajvan és Vietnáam is igényt tart.

A Fülöp-szigeteki filmügyi hatóság a részek alapos áttekintése után úgy döntött, hogy a Pine Gap egyes epizódjai „nem kerülhetnek adásba” – áll a külügyminisztérium közleményében.

Az ügy nem új keletű, az év elején a Netflix elérhetetlenné tette a Pine Gap-sorozatot Vietnáamban, miután az ország műsorszolgáltató hatóságai panasszal éltek az említett térkép miatt.

A Fülöp-szigeteki külügyminisztérium szerint a térkép megjelenítése nem a véletlen műve, azzal azt akarták közvetíteni, hogy Kína törvényesen gyakorol uralmat a szóban forgó területek felett.