Újabb információk láttak napvilágot a Városháza állítólagos eladásával kapcsolatban. Pénteken a rejtélyes Anonymus újabb videóval jelentkezett, melyben a hangfelvétel további részletei is hallhatók, és annak május 5-i dátuma is elhangzik.

Nyilvánosságra hozott jelentés

Az elmúlt héten kirobbant és egyre szövevényesebb ügyben a budapesti városvezetés is megszólalt, és nyilvánosságra hozta a hangfelvételen hallható vagyonkezelő, Barts J. Balázs igazoló jelentését, melyet szerdán elküldött Karácsony Gergely főpolgármester részére is.

A jelentésben Barts elismerte, hogy a május 5-én történt megbeszélésen Gansperger Gyula, Berki Zsolt és három további személy vett részt, akik állításuk szerint a dúsgazdag orosz Rahimkulov család képviseletében voltak jelen mint potenciális vevők.

Az anyagból kiderül, hogy a BFVK évente csaknem 600 megkeresést kap potenciális befektetői és/vagy bérlői szándékkal, ezeket saját hatáskörben kezeli. Berki Zsolt először 2017-ben volt befektetői kapcsolattartó, és az akkori sikeres értékesítés 3 milliárd forintot hozott a konyhára, így azóta őt Barts komoly kapcsolattartóként tartotta számon.

Barts J. Balázs jelentése azzal zárul, hogy a májusi találkozó óta nem jelentkeztek újból az akkori érdeklődők.

Fotó: Róka László / MTI

A dokumentum tartalmával kapcsolatban a Főpolgármesteri Hivatal kiemelte, hogy az aktuális vezérigazgatónak a munkaköri kötelezettségei ellátása körében, a BFVK közszolgáltatási szerződésében foglaltak teljesítése érdekében feladatai közé tartozik az ingatlanpiaci befektetők, illetve képviselőik megkereséseinek fogadása, a velük való kapcsolattartás, valamint ezzel összefüggésben a befektetői szándékok minél pontosabb megismerése, illetve az általuk kért információk megadása. Ennek a kapcsolattartási rendnek a korábbi ciklusokban történt kialakítása éppen azt a célt szolgálta, hogy a korrupciós kockázatok csökkentése érdekében az ingatlanpiaci befektetők ne kerüljenek közvetlenül kapcsolatba a Fővárosi Önkormányzattal, illetve a Főpolgármesteri Hivatallal.

Emiatt

nem esik kifogás alá, hogy egy ingatlanpiaci befektető képviselőinek megkeresésére a vezérigazgató velük találkozott, elképzeléseiket megismerte, és részükre tájékoztatást adott.

Ugyanakkor a városvezetés álláspontja szerint a vezérigazgató súlyosan hibázott abban, hogy az ingatlanpiaci befektető képviselői számára egyáltalán ismertette a korábbi döntés-előkészítő tanulmányának a Városháza értékesítése lehetséges hosszú távú, 2030 utáni időre szóló alternatíváit is bemutató részét, mivel ezeket az alternatívákat a Főpolgármesteri Kabinet korábban éppen az ő javaslatára már elvetette, egyértelművé téve, hogy nem áll szándékában a Városháza ingatlanának értékesítése.

Szintén hibaként jelöli meg a közlemény azt, hogy az ingatlanpiaci befektető képviselői előtt Barts olyan informális beszédstílusban nyilvánult meg, amely kétséget ébreszthet egy külső szemlélő számára abban, hogy a vezérigazgató egyetért-e a városvezetés döntésével.

A vezérigazgatónak építészmérnökként és ingatlanpiaci szakértőként lehet ugyan szakmai véleménye, de hivatali minőségében egy ilyen érzékeny kérdésben még zárt körben sem fejthet ki olyan álláspontot, amely akár csak kétséget is ébreszt abban, hogy a városvezetés szándékait helyesnek tartja-e.

Az igazgatóság elnökének álláspontja szerint ezek olyan hibák, amelyek nem maradhatnak következmények nélkül.

Döntöttek a BFVK vezérigazgatójának sorsáról

A közlemény szerint a 2014-ben Tarlós István által kinevezett vezérigazgató a mindenkori városvezetés megelégedésére végezte a munkáját.

Önmagában is értéke van a jelenlegi polarizált közéletben annak, ha egy szakember ciklusokon átívelően vezet köztulajdonban álló gazdasági társaságot.

Ezen túlmenően Barts J. Balázs úgy volt képes egy jelentős méretű önkormányzati ingatlanportfólió hasznosításának előkészítését végezni, hogy azzal kapcsolatban korrupciós vádak meg sem fogalmazódtak. Különösen nagyra lehet értékelni az ingatlanértékesítés és -bérbeadás dokumentumainak nyilvánossága érdekében kifejtett tevékenységét, az anonim elektronikus licit rendszerének bevezetését, valamint az egységes önkormányzati ingatlan-adatbázis előkészítését. Különböző, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló fejlesztési telkek hasznosításának előkészítésével a vezérigazgató egyszerre szolgálta az önkormányzati értékének növelését és nyitott meg városfejlesztési lehetőségeket.

Minden szempontot mérlegelve Karácsony Gergely főpolgármester az igazgatóság elnökének javaslatát elfogadva

írásbeli fegyelmit adott a BFVK vezérigazgatójának a fentebb ismertetett hibái miatt, illetve megtiltotta számára azt, hogy a jövőben a Városháza ingatlanának közép- és hosszú távú hasznosítása koncepciójáról külső személyekkel hivatali minőségében kommunikációt folytasson.