Múlt héten járta be a hazai sajtót az a hír, mely szerint a budapesti városvezetés pénzzé tenné a Városháza épületét. Az Index egy Anonymus nevű, kilétét titokban tartó forrás nyilvános videójában elhangzott állítások alapján göngyölítette fel az ügyet.

A hírek akkor arról szóltak, hogy a városvezetés már meg is bízott egy ingatlanközvetítő céget, hogy vevőt találjon a város egyik legértékesebb ingatlanára.

A megjelent hírekre Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester is reagált:

Ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, százszázalékos tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A városvezető a fake news kategóriába sorolta az Index anyagát.

Megismétlem: sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott. Minden más hazugság. Azért pedig feljelentést teszek, hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát

– tette hozzá Karácsony.

Az Index dokumentumokról készült képeket is bemutatott anyagában, és megnevezte az ügyletben közreműködő Berki Zsoltot és a tulajdonában lévő Northern Rock Kft.-t is.

Hétfőn újabb fejlemény történt az ügyben. Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Kerpel-Fronius Gábor budapesti sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat az ötödik kerületi Városháza park megújítására.

Forrás: Építészfórum

A varoshazapark.budapest.hu oldalon közzétettek szerint a tervpályázatot november 24-én hirdetik meg, a pályaműveket 2022. március 21-ig lehet beadni.

A eredményhirdetésre pedig 2022. április 29-én kerül sor.

Fontos ígéretünk volt a főpolgármesteri kampányban, hogy megújítjuk a Városháza parkot, hogy olyan közösségi térré válhasson, ahol a budapestiek jól érezhetik magukat. Ez hamarosan meg is valósulhat, október 26-án ugyanis a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság elfogadta a Városháza park tervpályázat meghirdetéséről szóló előterjesztést

– jelentette be Karácsony Gergely.

A főpolgármester hozzátette, a pályázati kiírás és az ingatlan megújításának szándéka is azt bizonyítja, hogy az eladásról szóló hírek alaptalanok.