A brit kormány kedden érvénybe lépett rendelete alapján indulás előtt is koronavírus-tesztet kell végezniük az Angliába belépő 12 évnél idősebb utasoknak. London az intézkedést a koronavírus nemrégiben azonosított, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanásával indokolta.

A közép-európai idő szerint 5 órától érvényes szabályozás szerint az utazás megkezdéséhez minél közelebbi időpontban, az indulás előtt legfeljebb 48 órával kell elvégeztetni a koronavírus-tesztet.

Ez lehet gyorsteszt vagy laboratóriumban kiértékelt PCR-teszt, de mindkét teszttípusról igazolást kell bemutatniuk az utazóknak. Ezt a légitársaságok a beszállás előtt ellenőrzik, és nem engedhetik a fedélzetre azokat, akiknek nincs 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztről szóló igazolásuk.  

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy átmeneti intézkedésről van szó, amelyet a brit kormány az első lehetséges pillanatban visszavon.

Új járványügyi intézkedések léptek életbe Londonban a koronavírus omikron variánsa miatt.Fotó: NurPhoto via AFP

 

A brit kormány kéthavi szünet után tette ismét kötelezővé a koronavírus-tesztek elvégzését az angliai utazás megkezdése előtt, ez a kötelezettség ugyanis október 4-én megszűnt.

Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfő esti tájékoztatóján elmondta:

 Nagy-Britanniában eddig 336 pozitív koronavírus-szűrési leletben mutatták ki az omikron változatot.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az omikron vírusváltozattól Nagy-Britanniában megfertőződöttek közül senkinél nem alakult ki kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés.