Jó hírt kaptak az Alzheimer-kórban szenvedők az Amerikai Egyesült Államokban. A Biogen gyógyszeripari vállalat hétfőn közleményében jelezte, hogy nagyjából felére csökkenti az Alzheimer-kór elleni készítményének árát – közölte a Reuters.

Az árcsökkentés mögött az áll, hogy a kórházak és a törvényhozók egy emberként panaszkodtak arra, hogy a gyógyszer túl drága, és az előnyei között is sok a bizonytalanság. A kritikák a vártnál lassabb eladásokhoz vezettek szerte az Egyesült Államokban.

Az Aduhelm nevű gyógyszer csaknem 20 év óta az első új kezelés a memóriakárosító betegségre. Azt követően kerülhetett forgalomba, hogy az amerikai szabályozó hatóságok júniusban engedélyezték használatát a gyógyszer hatékonyságával kapcsolatos kérdések ellenére.

A kezelés 56 000 dollárba (több mint 18 millió forintba) került egy betegnek, azt az összeget csökkentették le 28 200 dollárra.

(Magyar pénztárcával mérve a 9,2 millió forint sem nevezhető még olcsónak.)

Fotó: WIESLAW SMETEK / AFP

A Biogen vállalat az Aduhelmre támaszkodott a gyógyszeriparban egyre növekvő versenyben, de elterjedtségének javítása érdekében kénytelen volt csökkenteni zászlóshajója árát.

Az amerikai kormány 65 évesnél idősebbek számára létrehozott Medicare-programja az Aduhelm miatt megemelte a 2022-es havi prémiumot, amelyet az időseknek az egészségügyi programért kell fizetniük. A tervek szerint januárban jelentik be a gyógyszer használatára vonatkozó nemzeti szintű szabályozást. A Biogen számításai szerint a biztosítási fedezet, valamint a diagnosztikához és a speciális központokhoz való hozzáférés biztosítása esetén 2022-ben nagyjából 50 ezer beteg kezdheti meg az Aduhelm kezelését.

Az gyógyszerfelügyeleti hatósága (EMA) a múlt héten elutasította az Aduhelm forgalomba hozatali kérelmét, miután egyik fontos testület novemberben a kezelés ellen szavazott.