Nagy-Britanniában magasabb a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő adagjával beoltottak aránya, mint az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban, de az omikron koronavírus-variáns terjedése miatt még tovább kell gyorsítani az oltási kampányt – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit miniszterelnök.

Fotó: Tolga Akmen

Johnson felhívásának közvetlen előzményeként a brit egészségügyi minisztérium szerda este bejelentette, hogy az utóbbi 24 órában 78 610 új koronavírus-fertőződéses esetet azonosítottak laboratóriumi vizsgálatokkal országszerte; ez az eddigi napi rekord. 

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy 

Nagy-Britanniában gyakorlatilag két koronavírus-járvány van: az egyiket az eddigi domináns vírusváltozat, a delta okozza, a másikat viszont a deltánál is gyorsabban terjedő omikron.

Whitty professzor szerint arra kell felkészülni, hogy a következő néhány hétben még jó pár rekordot megdönt a fertőződések napi száma.

A brit egészségügyi minisztérium szerda este ismertetett részletes adatai szerint a harmadik oltási dózist az Egyesült Királyság teljes felnőtt lakosságának 43 százaléka – csaknem 25 millió ember – már megkapta. Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,3 százaléka, a másodikat 81,5 százaléka kapta meg szerda estig.