Franciaországban is megjelent a koronavírus omikron variánsa, eddig kilenc esetet diagnosztizáltak öt különböző régióban – jelezték pénteken az illetékes egészségügyi hatóságok. 

Valamennyi fertőzött a közelmúltban érkezett a dél-afrikai régióból, Nigériából, Mozambikból és a Dél-afrikai Köztársaságból. Pozitív PCR-tesztjük után karanténba kerültek.

Fotó: VALENTINO BELLONI

Az  első omikron-fertőzöttet a tengerentúli Réunion szigetén diagnosztizálták, majd a Párizs körüli Ile-de-France régióban, Elzászban, a Loire-menti megyékben azonosítottak fertőzéseket. A francia Riviérán és Auvergne-Rhone-Alpes régióban is diagnosztizáltak egy-egy esetet. 

Olivier Véran egészségügyi miniszter a France Info hírrádióban pénteken elmondta: feltételezhető, hogy az omikron variáns már hetek óta terjed az országban, de hozzátette azt is, hogy a jelek szerint az esetek nem különösen súlyosak. Elismerte viszont, hogy az új mutánsnak a járványra gyakorolt hatásait egyelőre nem ismerik. 

Franciaországban – a világ más országaihoz hasonlóan – továbbra is a koronavírus delta variánsa a meghatározó, és a jelenlegi, ötödik járványhullámban az új megfertőződések mintegy 99,8 százalékát okozza. Az ötödik hullám tetőzését január végére várják. 

Jóllehet az omikron variáns pontos hatásai még nem ismertek, megjelenésének hírére az egészségügyi tárca szerint megemelkedett a koronavírus elleni oltás első adagját igénylők száma. 

Franciaország az egyik legjobban átoltott társadalom az Európai Unióban: az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel eddig az első adagot, s amióta szombaton megnyílt a lehetőség minden 18 éven felüli számára az emlékeztető, harmadik oltás igénylésére, több mint 5,5 millióan foglaltak időpontot az interneten. 

Olvier Véran elmondta: jelenleg naponta több mint 615 ezren foglalnak időpontot, 60 százalékuk 50 évnél fiatalabb. 

Franciaországban a védettségi igazolás január 15-től csakis három oltással lesz érvényes, és aki a második oltás után hét hónappal sem vette fel a harmadik adagot, elveszti a védettségi igazolását. 

Az ötödik hullám továbbra is felszálló ágban van: míg egy hónappal ezelőtt naponta 6 ezer új fertőzöttet jelentettek, az elmúlt hét napban 36 ezer volt az új megfertőződések napi átlaga, de az elmúlt napokban már az 50 ezret közelítette a napi esetszám. 

A kórházban ápoltak száma is fokozatosan nő: a 10 ezer kórházban ápolt fertőzöttek közül kétezer állapota súlyos. Véran miniszter szerint jelenleg minden tizedik percben egy fertőzött beteg kerül intenzív osztályra. Erre a harmadik hullám óta nem volt példa. 

Jean Castex miniszterelnök csütörtök este jelezte, hogy az egészségügyi védelmi tanács hétfői ülésén vitatja meg majd, hogy szükség van-e további korlátozó intézkedésekre az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének elkerülésére.