Gyakorlatilag minden magyarországi fürdőben módosul a megszokott nyitvatartási idő az év utolsó és 2022 első napján. Sok fürdő korábban zár majd szilveszterkor, másnap pedig később nyitnak, illetve lesznek olyanok is, amelyek egyáltalán nem nyitnak ki, de nem ez lesz a jellemző. Sőt. 

A termalonline.hu oldal gyűjtése szerint sok helyszínen például szilveszteri bulit is szerveznek. 

A fővárosi fürdők közül a többség 16 és 19 órás zárással készül december 31-re, a Palatinus például 17 órakor, a Rudas és a Széchenyi Gyógyfürdő 18 órakor zár. 

A legtovább Budapesten a Lukács Gyógyfürdőben lehet mártózni az év utolsó napján, de 19 órakor az is bezár. Ugyanakkor másnap, január elsején ez is nyit a leghamarabb, már reggel 8 órától várják a vendégeket. A többi fürdőnél 10 órai nyitást ír a szakoldal. 

Az Aquaworldben szintén 19 óráig lehet csobbanni, de ott 20:30-tól hajnali 3-ig szilveszteri bulit is tartanak. A Dagály Gyógyfürdő ugyanakkor már december 31-én 14 órakor bezár és január elsején ki sem nyit. 

Vidéken szintén eltérő nyitvatartással készülnek a fürdők, de sok helyen ott is tartanak szilveszteri mulatságokat, így például a Ceglédi Gyógyfürdő bár bezár a nagyközönség előtt 15 órakor, de 20 órától fürdőbulit rendeznek a medencékben, ahogy többek között például Sárváron is. 

Legrosszabbul a csepeliek és a gödiek járnak, ahol sem december 31-én, sem pedig január elsején nem nyit ki a fürdő a termalonline.hu adatai szerint. 

A magyarországi fürdőket egyébként jelenleg védettségi igazolvány nélkül is lehet látogatni, igaz, sok helyen szigorúbb szabályokat hoztak és ennek megfelelően kérik az igazolványt a belépéskor. Múlt héten a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közleményt is kiadott a témában. 

Fotó: Kallos Bea / MTI

Ez alapján Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke úgy látja, jelenleg megfelelő és elfogadható, valamint szükséges és arányos intézkedés lehet az, ha a fürdő üzemeltetője a beléptetés feltételéül szabja a fürdővendég koronavírus elleni védettsége tényének igazolását. 

A Hatóság hangsúlyozza azonban, hogy a fentiekben kifejtett álláspontja alapján – az adatvédelmi alapelvek érvényesülése érdekében – kizárólag a védettségi igazolvány, EU védettségi igazolvány, vagy applikáció bemutatását kérheti a fürdő üzemeltetője, azonban az így megismert személyes adatokat jogszerűen nem rögzítheti, azokat nem gyűjtheti.