Miközben a diákok hazatérnek az ünnepekre, egyre több amerikai egyetem dönt úgy, hogy eltörli a maszkviselési kötelezettségeket, noha a tél és a omikron variáns megjelenése a fertőzések újabb hullámával fenyeget – írja a Bloomberg.

A beltéri maszkviselés kötelezettsége megszűnik Louisiana állami egyetemén, az oltottak számára pedig alabamai Auburn Universityn. A Purdue Universitiny, mely Indianában található februárban szűnhet meg a maszkviselési kötelezettség. A University of Tennessee a múlt héten vetett véget a szabályoknak, bár a knoxville-i kampuszon ez marad, hogy továbbra is szövetségi beszállító maradhasson az intézmény.

Fotó: Shutterstock

Főként az oltásoknak köszönhetően a diákok számára az idei őszi félév közelebb volt a normálishoz, mint a tavalyi, de több járványgóc így is kialakult és a közegészségügyi szakértők továbbra sem tartják jó ötletnek a szabályok elhagyását.

Mindeközben a koronavírus fertőzések magas száma továbbra is nyomást helyez az intenzív osztályokra, így 18 államban a covid-fertőzöttek több intenzív ágyat foglalnak el, mint tavaly ilyenkor. A többségük természetesen oltatlan.

Az újabb hullám során nem világos hány egyetem szüntette meg az intézkedéseket. a Lousiana állami egyetem Baton Rogue-i kampuszán a fertőzések átadása mérsékelt és a diákok 84, a dolgozók 79 százaléka van túl az oltáson, ám szakértők szerint ez nem elég.

Több egyetem is inkább megvárja a szemeszter végét a döntésével.