Felrobbant egy benzinszállító kamion Észak-Haitin hétfőn késő éjjel, az első beszámolók legalább 50 halottról és több tucat sebesültről tudnak 

értesült a Reuters.

A robbanás Cap-Haitien északi kikötővárosban történt nyilatkozta Ariel Henry miniszterelnök. 

Három napos gyászt rendeltem el az egész tartományban a tragédia áldozatainak emlékére, akiket az egész haiti nemzet gyászol

írta Twitter-bejegyzésében a kormányfő. 

Ariel Henry azt is bejelentette, hogy a kormány mobil tábori kórházat telepít a térségbe a sebesültek és az érintettek ellátására.

Patrick Almonor, a kikötőváros polgármester-helyettese több mint ötven halottról tud, hozzátéve, hogy egyelőre lehetetlen azonosítani a holttesteket. Hangsúlyozta, hogy legalább húsz ház is kigyulladt a városban a robbanást követően.

Megfeszített tempóban dolgoznak az orvosok, több tucat sebesültet szállítottak kórházba súlyos égési sérülésekkel, az egészségügyi készletek fogytán vannak.

Teljesen le vagyunk terhelve

nyilatkozta az újságnak Dr. Calhil Turenne orvos.

Fotó: RICHARD PIERRIN / AFP

David Larose, a kikötővárosban dolgozó építőmérnök elmondta, hogy éppen a gépkocsijában vezetett hajnali egy órakor, amikor mentőautókat és hatalmas tömeget látott gyülekezni az út mellett.

Megjelentek a katasztrófaturisták és a szerencsétlenségen nyerészkedők is.

Sokan vödrökkel merték fel a benzint a kamion mellett az utcáról, hogy hazavigyék, 

mivel a karib-tengeri országot súlyos üzemanyaghiány és égbeszökő benzinárak sújtják, amióta bűnbandák vették át az uralmat az üzemanyag-ellátási hálózat felett. A kritikus üzemanyaghiány miatt az emberrablók új célpontjai a sofőrök lettek, eltérítették az autókat és kiürítették a tankokat, ennek következtében a kismamákat nem tudták bevinni a kórházba.

Haitivel idén megfordult a világ, minden a feje tetejére állt az országban. 

Megölték az elnököt, és azóta felerősödtek a bűnbandák, földrengés és trópusi viharok pusztítanak, és a közelmúltban újra felütötte a fejét az emberrablás

Pár hónapja a helyi bűnszervezet misszionáriusokat rabolt el váltságdíjért, a napokban elengedtek három amerikai foglyot.