Ismét felfüggesztették a légijáratokat a Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetén a Cumbre Vieja tűzhányóból előtörő hamufelhő miatt 

közölte kedden a Binter regionális légitársaság.

A Binter azzal indokolta a lépést, hogy megnövekedett a vulkanikus hamu koncentrációja a légkörben. A szél ugyanis keleti irányba, vagyis a sziget repülőtere felé fújja a hamufelhőket.

A Cumbre Vieja ötven évnyi szunnyadás után szeptember 19-én kitört. Aktivitása azóta jelentős ingadozásokat mutatott. A spanyol közszolgálati televízió szerint a tűzhányó hétfőn heves robbanások és lávafolyamok kíséretében kitört, míg kedden már nagyjából lecsillapodott.

Fotó: Shutterstock

Ruben López vulkanológus a műsorban felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugalmi állapot még jelenti a mostani vulkáni aktivitás végét, tekintettel arra, hogy az utóbbi három hónapban ismételten előfordultak rövidebb nyugalmi időszakok, majd a tűzhányó újult erővel lépett ismét működésbe.

Az izzó olvadék már közel 2900 épületet semmisített meg, illetve 1200 hektár területet borít megkövült láva.

A vulkánkitörés miatt mintegy hétezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A megkövült láva egyébként két, összesen ötven hektár alapterületű kiszögellést hozott létre La Palma partjain, megnövelve a sziget alapterületét.