Jelentős az érdeklődés a koronavírus-járvány ellenére a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó iránt – erről Joó István, a rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos beszélt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A kormánybiztos elmondta, több mint száz országból érkeztek előadók a rendezvényre, amelyen mintegy 180 kiállító mutatkozott be a Hungexpón, mintegy 20 ezer négyzetméteren. 

Hozzátette, tíz panelbeszélgetésen több mint 100 előadó vitatta meg a  kiemelt kérdéseket, amelyek a fenntarthatósághoz kapcsolódnak, például a hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság, vízgazdálkodás és klímaváltozás témakörében.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A beszélgetések során nemcsak a problémát vázolták fel, hanem bemutatták azokat a közép-európai fejlesztéseket, amelyek megoldást kínálhatnak. Mintegy 70 kiállító 550 üzleti tárgyalást folytatott le, és konkrét megállapodásokat is kötöttek – közölte a kormánybiztos.

Az eddig elért klímapolitikai eredményekre emlékeztetett a rendezvény fővédnöke, Áder János köztársasági elnök is, aki az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorának csütörtöki adásában elmondta, sok még a tennivaló a környezetvédelem terén Magyarországon, de az eddig elért eredményekről sem szabad megfeledkezni. Hozzátette, az EU 27 országából 10 van, amelyik 30 százaléknál nagyobb mértékben csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, és a világban 21 olyan ország akad, amely úgy tudta növelni a GDP-jét, hogy az üvegházhatásúgáz-kibocsátását csökkentette. Magyarország mindkét csoportban benne van.

Fotó: Bruzák Noémi

A Planet 2021 Budapest színpadán pénteken a fiatal vállalkozásoké volt a főszerep. Joó István hangsúlyozta, hogy a startupok belföldi közössége erős, és számíthatnak a kormány segítségére, beleértve a KKM támogatásait. A magyar vállalkozók környezetipari újításaik ötletesek, nemzetközi szinten is versenyképesek – tette hozzá.

A V4-ek környezetvédelmi eredményeiről szólva kiemelte: a másik 3 állammal együtt Magyarország ezen a téren is sikeres, hiszen növekvő gazdasági teljesítmény mellett mérsékelte a károsanyag-kibocsátását, az élelmiszer-pazarlása kisebb, a Natura 2000-es területek aránya pedig nagyobb, mint Nyugat-Európában.

A Planet 2021 Budapest szakkiállítása és a közönségprogramok egész héten látogathatók.