Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter közlése szerint körülbelül nyolcezer amerikai  katonát vezényeltek az orosz határ közelébe – írja a Reuters.

Ismeretlen vegyi összetevőket tartalmazó tartályokat szállítottak Avgyejevka és Krasznij Liman városba, provokáció végrehajtására

– mondta Sojgu az orosz katonai tárca kibővített kollégiumának keddi ülésén, amelyen Vlagyimir Putyin elnök is részt vesz.

Fotó: EyePress via AFP

Az orosz védelmi minisztérium értesülései szerint a régióban mintegy 120 amerikai zsoldos tartózkodik, aki ukrán különleges egységek és radikális csoportok harci kiképzésével foglalkoznak. Sojgu szerint az amerikai katonai magáncégek emberei lőállásokat létesítenek a kelet-ukrajnai Donyec-medencében található települések lakóépületeiben és „szociális jelentőségű létesítményeiben”. 

Az amerikai katonák provokációra készülnek vegyi komponensek felhasználásával 

– jelentette ki Szergej Sojgu.

Illusztráció Fotó: AFP

A tanácskozáson az orosz elnök arról beszélt:

Oroszország kész haditechnikai lépéseket tenni, ha a tovább közeledik a határai felé.

Vlagyimir Putyin megismételte, hogy Oroszországnak nem szóbeli, hanem jogi formába öntött biztonsági garanciákra van szüksége. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok esetében szerinte ezekben sem lehet megbízni.

Szintén a Reuters írta meg, hogy az orosz főtárgyaló szerint jó esély mutatkozik a NATO és Oroszország között fennálló katonai konfliktus diplomáciai rendezésére, miután Washington már vizsgálja a moszkvai követeléseket.

Korábban Kijev arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közel százezer katonát vezényelt az ukrán határhoz.

Putyin megüzente Washingtonnak: vegyék le a kezüket a volt Szovjetunió területéről

Nyilvánosra került az a biztonsági garanciákat tartalmazó dokumentum, amit Oroszország juttatott el az Egyesül Államok és szövetségesei részére követelésként.