Az afrikai kontinenst szélsőséges vakcinadiszkrimináció sújtja, noha a koronavírus-járványon csak akkor tud a földrész felülkerekedni, ha a lakosság 70 százalékát sikerül a jövő év végéig beoltani – olvasható a Mo Ibrahim Foundation hétfőn közzétett jelentésében.

Az alacsony átoltottság miatt ráadásul újabb mutációk is kialakulhatnak, melyek átterjedhetnek az oltásokkal jobban álló területekre is, mint arra a Dél-Afrikában észlelt omikron-variáns is rámutat.

Miközben a világ legfejlettebb hét országban már a lakosság csaknem 70 százaléka felvette a védőoltást, addig Afrikában csak minden 15. ember kapta meg a vakcinát.

Fotó: Xabiso Mkhabela / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

„Alapítványunk és más afrikai hangok is a válság kezdete óta hangoztatják, hogy a beoltatlan Afrika tökéletes keltető lehet a variánsok számára”

– emelte ki Mo Ibrahim, az alapítvány milliárdos szudáni alapító-elnöke.

Csak az egész világ beoltása jelenthet kiutat

– tette hozzá.

Mivel az oltási kampány kezdetén a fejlett országok az oltóanyagok jelentős hányadát maguknak foglalták le, a fejlődő világ számára létrehozott Covax-kezdeményezés lassan indult. Az elmúlt hónapokban az afrikai oltási kampányok is lendületet vettek, ám az elmaradott egészségügyi ellátórendszer és infrastruktúra rengeteg helyen akadályozza a hatékony végrehajtást.