A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a NAPCORE projekt elindulásával. A huszonhat uniós tagállam és további partnereik kapcsolják össze és egységesítik már meglévő adatrendszereiket. A fejlesztés hozzájárul az elektromos és az önvezető autózás térnyeréséhez is.

A projektben a közreműködő államok száznál is több szakértője dolgozik össze azért, hogy a közúti és közösségi közlekedéssel kapcsolatos adatokat egységesen, szabványosított formátumban gyűjtsék és kezeljék. 

Az így előállt információkat változatlanul a tagországok nemzeti hozzáférési pontjain keresztül osztják majd meg az adathasználókkal. 

Fotó: Shutterstock

Az adatok automatikus kicserélésére szolgáló portált hazánkban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti.

A közös célok megvalósítására kitűzött határidő 2024 vége, de a felek hosszabb távú együttműködés megalapozását is tervezik.

A magyar részvételt az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pénzügyi alapból elnyert 108 millió forint forrás tette lehetővé. 

A nettó 127 millió forint összköltségű beruházáshoz nyújtott támogatás kedvezményezettje és a Napcore hazai partnere az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a végrehajtásért a Magyar Közút felel.

Az okostelefonokon vagy a járművekben nagyobb gyakorisággal frissíthető, pontosabb digitális térképek segítik a jövőben a tájékozódást. A naprakésznél aktuálisabb, részletes információkhoz juthatunk majd hozzá például az elérhető elektromos töltőkről vagy a szabad kamionos pihenőhelyekről.

– mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Hozzátette, a fejlesztés előmozdítja az önvezető és hálózatba kapcsolt autózás ügyét is, hiszen az ilyen járművek működéséhez nélkülözhetetlenek a legfrissebb térképek, a valós idejű forgalmi adatok.