A vasárnapi viharok miatt összesen 1654 tűzoltói beavatkozásra volt szükség és 273 épületben keletkezett kár – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Nyolc családi házban a szél olyan mértékű károkat okozott, hogy átmenetileg lakhatatlanná váltak, az itt élő 34 embert rokonok fogadták be.

A tűzoltói munka kétharmadát a szélben letört faágak, kidőlt fák adták, sok fa utakra, házakra, melléképületekre, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, egyharmadát pedig az épületkárok felszámolása, magasból lógó cserepek, bádoglemezek, reklámtáblák, ledőlt kémények eltávolítása jelentette. A tűzoltóknak a legtöbb dolga Pest megyében és Budapesten volt. Több templom, kórház, orvosi rendelő és egyéb középület tetejét bontotta meg a szél, akadt, ahol autókra dőltek kicsavart fák, például Budapest XI. és XXI. kerületében és Gyálon. 192 helyszínen ezekben a percekben is zajlik a károk felszámolása, folyamatosan dolgoznak a tűzoltók.

Forrás: Facebook

A mezőgazdaságban is jelentős károk keletkezhettek a hétvégén, különösen a szezonális palántanevelőknél, sok fóliasátrat tett tönkre a vihar, erről számolnak be rengetegen a fóliás termesztők összefogásával kapcsolatos Facebook-csoportban.

A Generali Biztosító közleményében jelezte, eddig több száz bejelentés érkezett, becsléseik szerint pedig 1000 fölött várható a szélvihar okozta károk száma, értékük elérheti a 2–300 millió forintot.

Kárbejelentésekre Közép-Magyarország területéről, Pest megyéből és Budapestről számítanak, a károk típusát tekintve pedig a tetősérüléseket, fakidőléseket, beázásokat jelentenek be az ügyfelek.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán