A koronavírus-járvány legújabb hullámának lelassítását célzó újabb korlátozásokra Angliában csak a legvégső esetben kerülhet sor – közölte a brit egészségügyi miniszter, Sajid Javid a Reuters tudósítása szerint. 

A politikus szerint ugyan a kórházi ápolásra szorulók száma növekszik, de az intenzív osztályokon ápoltak létszáma stabil. A futótűzként terjedő omikron variáns hatására az azonosított fertőzöttek száma újabb csúcsokat dönt az Egyesült Királyságban, így pénteken közel 190 ezer embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést.

Fotó: JEFF OVERS / BBC / AFP

A szigetország lakosságának 80 százalékát Anglia azonban nem vezet be korlátozásokat, ellentétben Skóciával, Wales-szel és Észak-Írországgal. Javid a szombati Daily Mailben megjelent írásában azonban egyértelművé tette, hogy a szabadságjogok korlátozására csak a legvégső esetben kerülhet sor és meg kell adni az esélyt a vírussal történő együttélésre a szigorú korlátozások nélkül.

A miniszter december 27-én jelentette be, hogy az év végéig már biztosan nem lesznek korlátozások Angliában és a mostani cikk alapján a naptár fordulása sem jelent ebben változást a közeljövőben. Javid szerint az oltásoknak hála, Nagy-Britannia jobb pozícióval kezdi az idei évet, még ha az omikron-hullám aggodalomra is ad okot. Az intenzív osztályon történő ápolásra szoruló betegek száma stabil, nem követi a tavalyi, alfa hullám során tapasztaltakat.

 A politikus ugyanakkor elismerte, hogy a fertőzés és a kórházi ápolás közötti késedelem miatt elkerülhetetlen a kórházba kerülők számának további növekedése, ami a szokásos téli időszaknál erőteljesebb nyomást helyez az ország egészségügyi rendszerére, ezért a lakosságot felszólította, hogy tegyen meg mindent a fertőzés elkerülése érdekében.