Több mint duplájára nőtt a koronavírus-járvány kezdete óta a 10 leggazdagabb ember vagyona az Oxfam hétfői jelentése szerint, miközben a pandémiával kapcsolatba hozható szegénység és egyenlőtlenség is jelentős mértékben emelkedett – írja a France24.

A két évvel ezelőtti 700 milliárdról mára 1500 milliárd dollárig nőtt a 10 leggazdagabb ember vagyona, ami napi szinten 1,3 milliárdos növekedésnek felel meg – olvasható a szervezet a Világgazdasági Fórumnak (WEF) az idén csak virtuális csúcstalálkozója előtt közzétett anyagában.

Kiemelték azt is, hogy a milliárdosok vagyona a járvány alatt nagyobbat emelkedett, mint az azt megelőző 14 év alatt összesen. Az egyenlőtlenséget gazdasági erőszaknak nevező szervezet hangsúlyozta, hogy napi 21 ezren halnak meg világszerte az egészségügyi hozzáférés hiánya, a nemekhez kapcsolódó erőszak, az éhség és a klímaváltozás miatt.

Fotó: Britta Pedersen / AFP

A jótékonysági szervezet szerint 160 millióan süllyedtek szegénységbe a járvány hatására, mely főként a nőket és a nem fehér kisebbségeket érintette erőteljesen.

A múlt év végén közzétett másik kutatásában a szervezet szintén arra a következtetésre jutott, hogy a milliárdosok részesedése a világ vagyonából kilőtt a pandémia alatt, ezért az adószabályok változása mellett tört lándzsát, melyet az oltások gyártására, az egészségügyi és klímaváltozással kapcsolatos kiadásokra és a nemek közötti erőszak csökkentésére is lehetne használni.

A 10 leggazdagabb embert a Forbes 2021-es milliárdos listája alapján állapították meg, és vagyonuk legfrissebb becslését használták a kalkuláció során.