Lezárult a hat évig tartó jogi csatározás Prince hagyatékáért, vagyis a popsztár vagyonának szétosztása a jövő hónapban megkezdődhet – írja az Associated Press.

A Star Tribune beszámolója szerint az Internal Revenue Service (IRS), valamint a hagyatékot kezelő Comerica Bank and Trust által megállapított összeget az örökösök is elfogadták. 

A mostani értékbecslés eltörpül a Comerica korábbi 82,3 millió dolláros értékeléssel szemben. Az Internal Revenue Service 2020-ban 163,2 millió dollárra becsülte a sztár hagyatékát.

Az 57 éves énekesre a Minneapolis közelében fekvő Paisley Park-i otthonának liftjében találtak rá 2017. április 21-én. Halála hivatalos okaként egy fentanil nevű szintetikus opiát, a morfiumnál 50-100-szor erősebb fájdalomcsillapító extrém túladagolását állapították meg. A zenész nem írt végrendeletet. Azóta dollártízmilliókat fizettek ki ügyvédeknek és tanácsadóknak a hagyaték kezeléséért és az örökösök közötti elosztás megtervezéséért. 

Fotó: STEFAN SODERSTROM/EXP

Prince hozzátartozói korábban beperelték az illinois-i kórházat és a Walgreens gyógyszertárhálózatot is, mert szerintük megelőzhették volna a popsztár halálát, ha helyesen diagnosztizálják és kezelik gyógyszer-túladagolását napokkal a haláleset előtt. 

„Hosszú hat év telt el” – mondta L. Londell McMillan, a zenész három testvérének ügyvédje a Carver megyei kerületi bíróságon tartott meghallgatáson.

Végül a hagyaték szinte egyenlő arányban oszlik meg egy New York-i zenei cég – a Primary Wave –, a zenészlegenda hat örököse közül a három legidősebb – és családjaik – között.

Az IRS és a Comerica tavaly tavasszal megegyezett az előadó hagyatékának az ingatlanrészéről, de más javak, mint például Prince zenéjéhez fűződő jogok értékesítésének a bonyolultabb feladatát csak októberben fejezték be. A megállapodás részeként az IRS elengedte a Prince hagyatékára kiszabott 6,4 millió dolláros büntetési tételt. A beadvány szerint a minnesotai adóhivatal, amely megállapodott az ingatlan értékbecslésében, szintén elvetette a büntetést.

Prince vagyonára kivetett adók több tízmillió dollárra rúgnak.

Az előadó vagyonából alig több mint 5 millió dollár mentesül az adók alól a szövetségi törvény értelmében, de ezt követően az mértéke 40 százalék. Minnesotában az első 3 millió dollár adómentes, ezt követően Prince birtokának nagy részére valószínűleg 16 százalékos adót kell megfizetni.