A bukaresti hatóságok szerint Romániában elkezdődött a koronavírus-járvány ötödik hulláma, és jelenleg az omikron-változat szórványos terjedése tapasztalható, de egy-két héten belül tartós közösségi terjedés várható. Az országban az egyik leggyorsabb növekedési tendenciát regisztrálják európai viszonylatban.

Miközben néhány hete még napi néhány száz új esetet diagnosztizáltak, ez az adat most több ezerre rúg naponta, a múlt héten csaknem négyszer annyi új koronavírusos megfertőződést jegyeztek, mint az azt megelőző hét nap során.

A pandémia kirobbanása óta több mint 59 ezren vesztették életüket koronavírussal összefüggésbe hozható okok miatt Romániában, jelenleg 2565 személyt kezelnek kórházban Covid–19-cel, négyszázan szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy vasárnap esti televíziós műsorban ama reményének adott hangot, miszerint az újonnan regisztrált esetek nem terhelik le az egészségügyi rendszert.

A tárcavezető újfent elmondta, nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni oltást, felhívta azonban a figyelmet, hogy

a romániai kórházak intenzív osztályain fekvő fertőzöttek körében, illetve a vírussal összefüggésbe hozható elhalálozások esetében tízből kilenc személy nem vette fel az oltást.

A szociáldemokrata miniszter egyébként javaslatot tett a zöldigazolvány kötelezővé tételére a munkahelyen, ezt azonban – Klaus Iohannis államfő ellenkezése miatt – a bukaresti nagykoalíció egyelőre vonakodik gyakorlatba ültetni.