Szlovéniában a hétnapos átlag százezer főre vetítve jelenleg 1526 fő, és magas, 44 százalékos a pozitív tesztek aránya. Ez a nyolcadik, egymást követő nap, hogy nő a fertőzöttek száma az országban. Hétfőre 1008 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 11 beteg halt meg. Kórházban 548 beteget ápolnak, közülük 173-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 250 240-en kaptak védőoltást, közülük 1 190 292-en mindkét adagot felvették.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette:

az omikron variáns terjedése miatt a héten újabb szigorításokról dönthet a kormány.

Szlovéniában eddig 324 esetben mutatták ki az új vírustörzset, és 2335 esetben annak gyanúját.

Fotó: AFP

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 1103 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a múlt heti szám kétszeresét. A vírus okozta Covid-19 betegségben 44-en hunytak el. Kórházban 1795 beteget ápolnak, közülük 239-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 259 559-en kaptak védőoltást, közülük 2 142 805-en már a második adagot is.

Horvátországban hivatalosan 51 esetben mutatták ki a koronavírus új, omikron változatát, de szakemberek szerint az új vírustörzs sokkal jobban elterjedhetett, mint amiről a hatóságoknak tudomásuk van.

Külföldi tanulmányok szerint az omikron által okozott betegség enyhébb lefolyású, mint a korábbi variánsok esetében volt, de Zágráb és Ljubljana is attól tart, hogy az alacsony átoltottság miatt újra nagy nyomás nehezedik majd az egészségügyi ellátórendszerre.

Romániában az elmúlt hét napban gyorsabban terjedt a koronavírus-járvány, mint bármikor a kór megjelenése óta. Amint a stratégiai kommunikációs törzs által közölt hivatalos járványadatok statisztikájából kiderül, a hétfővel bezáruló hét napban 108 százalékkal több új fertőzést (9745) jegyeztek fel, mint a korábbi hét napban (4682).

A járvány terjedése éppen egy héttel ezelőtt fordult át az addigi csökkenő ütemből növekvőbe, és a növekedés mértéke máris megdöntötte a korábbi csúcsot.

Hétfőn 1756 új esetet jelentettek a hatóságok, 88 százalékkal többet, mint az elmúlt két hét napi átlaga.

Az ötödik hullám jelei még alig, vagy egyáltalán nem láthatók a kórházi és az elhalálozási statisztikákban. Az elmúlt 24 órában 18 beteg életét követelte a járvány Romániában. A szám épp fele a napi elhalálozások kéthetes átlagának. A kórházba utalt koronavírusos betegek számának a csökkenése egy hete láthatóan megtorpant. Jelenleg 2478 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 403-an szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

A román hatóságok december végén úgy becsülték, hogy

már január végére 25 ezerre ugorhat a napi esetszám.