Az Európai Bizottság határozata értelmében nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot (E171) az általuk előállított élelmiszertermékekhez.

Az uniós bizottság döntését az indokolta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleményében arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid már nem tekinthető elég biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. 

A titán-dioxid (E171)  élelmiszer-adalékanyag használata júliustól tiltólistára kerül az Európai Unióban. 

Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság határozatát a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként alkalmazásának betiltásáról az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták. 

Az adalékanyagot különböző élelmiszerek, többek közt pékáruk, szendvicskrémek, levesek, szószok, salátaöntetek, illetve étrend-kiegészítők fehérre színezésére használják.