Újabb négy jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 38-ra emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Fotó: Shutterstock

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. 

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában. 

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 27 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül hetet. A testület csütörtöki ülésén további három pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, Megoldás Mozgalom, Szociáldemokrata Reform Párt. Nyilvántartásba vették továbbá az Országos Szlovák Önkormányzatot. 

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál. 

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. 

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, és szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is. 

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.