A mobiltelefonok csaknem fele meg sem éri a második születésnapját a tulajdonosánál – ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss kutatásából. Az NMHH adatai szerint a használt mobilok 53 százaléka legfeljebb kétéves, 85 százaléka pedig nem idősebb öt évnél. Pedig a mobiltelefonok előállításához ritka nyersanyagokat használnak, a gyártás, a szállítás és a használat pedig jelentős károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár.

Az NMHH tavaly végzett kutatása alapján Magyarországon a 14 éves vagy idősebb lakosság 94 százaléka használ mobiltelefont. 

Fontos lenne, hogy a fogyasztók a használat és a vásárlás során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vegyenek. Ehhez elsősorban hosszú élettartamú készülékekre volna szükség. Ám mivel a technológia gyorsan avul, az emberek gyakran cserélnek készüléket. A használt mobilok közül a régebbi készülékeket jellemzően az idősebbek és a telefonon nem internetezők használják.

A mobilok rövid életciklusának nem csupán a technológiai avulás az oka. A lecserélt készülékeknek csupán a 26 százaléka veszett el, tört össze vagy avult el menthetetlenül. 35 százalékuk elromlott vagy az akkumulátor szorult volna cserére. Ezek a telefonok megfelelő kialakítás, alkatrészellátás, szervizhálózat mellett talán javíthatók lettek volna, ezzel csökkentve az új termék gyártásával járó környezeti terhelést. 

A készülékek 32 százalékánál a csere elkerülhető lett volna, mert a mobil megfelelően működött, de a használó mégis újat kapott, kedvezmény hatására vásárolt, vagy csak megunta korábbi, divatjamúlt darabját.

Az újrafelhasználás, a megunt készülékek másodlagos piaca szintén csökkentheti a gyártás iránti igényt. Viszont talán éppen a gyors avulás miatt az embereknek csupán a 15 százaléka mobilozik használtan vásárolt vagy kapott készülékkel. A nagy többség, 82 százalék újonnan szerezte be a telefonját.

Fotó: Shutterstock

A lecserélt készüléket a használók 25 százaléka ajándékozta vagy adta el, ezzel segítve az újrafelhasználást. A többség – 56 százalék – új készülék vásárlásakor inkább megtartotta előző telefonját.

 Csupán 10 százalék adta le elkülönített hulladékként, újrahasznosítás céljából, 3 százalék pedig egyszerűen a szemétbe dobta az ipar számára értékes, ám szennyező hulladékot.

Az NMHH ezért is indította el a „Netre fel!” készülékcsere-programját, ahol az elavult, 4G-s hálózatra kapcsolódni nem tudó mobilokat állami támogatás mellett újabbra lehet cserélni, a kereskedőknél leadott készülékeket pedig újrahasznosítják.