Joe Biden amerikai elnök február 7-én fogadja a Fehér Házban Olaf Scholz német kancellárt – közölte csütörtökön Jen Psaki, fehér házi szóvivő a Reuters tudósítása szerint. A két vezető találkozóján az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség is terítékre kerül.

Psaki szerint az együttműködés fontossága más területeken – mint például a koronavírus-járvány elleni lépések, a klímaváltozás elleni küzdelem vagy épp a gazdasági fellendülés és nemzetközi biztonság terjesztése – is szóba kerül majd.

Fotó: STEFANIE LOOS / AFP

A múlt héten a német kormány egyik szóvivője tagadta, hogy Scholz visszautasított egy meghívást Biden részéről az ukrán válság megvitatására. Az amerikai elnök a múlt hónapban beszélt a német kancellárral, amikor is gratulált neki a kinevezéséhez és a két politikus beszélt az orosz hadsereg manővereivel kapcsolatos lépésekről is.

Miután az orosz hadsereg jelentős erőket vont össze szomszédja határainál, az Egyesült Államok igyekszik szövetségeseivel közösen olyan mértékű szankciók kidolgozására, melyek elrettentik az oroszokat a támadástól. Ezek között a washingtoni külügy szerdai tájékoztatása között szerepel az Északi Áramlat 2. gázvezeték leállítása is.

A sok vitát kiváltott vezeték célja, hogy Oroszország és Németország között a hagyományos, Ukrajnán és Belaruszon keresztül vezető útvonalakat elkerülve áramolhasson a földgáz. A vezetéket az Egyesült Államok és több uniós tagállam is ellenzi, mondván tovább növelné az Európai Unió függőségét az orosz energiahordozóktól.