Sűrű füsttel ég a dél-afrikai parlament teteje, ahol ismét felcsaptak a lángok azt követően, hogy a tűzoltóknak a délelőtt folyamán sikerült megfékezni az épület tetőszerkezetében előző nap keletkezett lángokat Fokvárosban 2022. január 3-án.

 A tűzben leomlott az alsóháznak otthont épületszárny teteje, és az 1884-ben épült, a felsőháznak helyt adó régi épületszárny teteje. Gyújtogatás és más bűncselekmények, küztük lopás gyanújával őrizetbe vettek egy 49 éves férfit.

Fotó: STRINGER

A korábbi tűzeset megfékezése után Jermaine Carelse, a fokvárosi tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a lángokat – amelyekkel több mint 24 órája küzdenek a tűzoltók – az éjszaka folyamán sikerült fokozatosan visszaszorítani. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az épület legrégebbi részében továbbra is pusztít a tűz. Itt több mint négyezer műalkotás és ereklye található, egyesek a 17. században keletkeztek. Úgy tűnik, hogy a parlament ritkaságokat is tartalmazó könyvtára megmenekült az enyészettől. A pusztítás pontos mértékét még nem tudni.

Carelse tájékoztatott, hogy a legtöbb kár a nemzetgyűlésnek otthont adó épületrészben keletkezett, amelyet hónapokig nem tudnak majd használni. 

A parlamenti épületegyüttes három részből áll: az egyik a jelenlegi nemzetgyűlésnek ad otthont, a másik a felsőháznak, a harmadik pedig a történelmi épület, ahol régebben üléseztek a képviselők. 

A felső- és az alsóház elnöke, illetve a kormány tagjai a nap folyamán találkoznak, hogy felmérjék a pusztítást.