BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ivóvíz- és élelmiszerhiánytól szenvednek a tongai lakosok

A vulkán még hetekig aktív maradhat, és újabb hamutömeget onthat ki.

A tongai vulkánkitörésből származó hamu és a szökőár a szigetország majdnem minden lakosát érinti, és a legnagyobb szükségük ivóvízre és élelemre van – közölte szombaton a tongai kormány.

Csütörtöki információk szerint a 105 ezer lakos több mint 80 százalékát sújtotta a múlt szombati természeti katasztrófa. Aznap, a repülőtér leszállópályának megtisztítása után érkeztek meg az első segélyszállítmányok, többek között ivóvizet, tengervízlepárló berendezést, élelmet, sátrakat és generátorokat vittek. Eddig 60 ezer liter ivóvizet tudtak szétosztani a lakosok között.

Fotó: EyePress via AFP

A kormány közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az óceán felszínén lebegő vulkáni hamu akadályoztatja a hajóközlekedést, mert kárt tehet bennük. A szakértők szerint a vulkán szerint még hetekig aktív maradhat, és újabb hamutömeget onthat ki. A halálos áldozatok száma nem emelkedett, két tongai és egy brit állampolgár vesztette életét a természeti katasztrófa miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.