Az Oroszország által elvárt biztonsági garanciák között szerepel többek között az is, hogy a NATO-csapatok vonuljanak ki Romániából és Bulgáriából is – közölte az ország külügyminisztériuma pénteken a Reuters híradása szerint.

Moszkva jogilag kötelező érvényű garanciákat szeretne arra nézvést, hogy a abbahagyja terjeszkedését és visszavonul az 1997-es határai mögé. A kérdésre, hogy ez vonatkozik-e a szervezethez 1997 után csatlakozott Romániára és Bulgáriára is, a minisztérium közölte, hogy Oroszország minden külföldi csapat, fegyver és egyéb hadi felszerelés kivonását kívánja elérni ezen országokból.

Fotó: 1st Sgt. Sandra Lucas / Alabama National Guard

Egyébként, noha jelenleg Magyarországon nem tartózkodnak külföldi csapatok, azt érdemes megjegyezni, hogy hazánk is 1997 után csatlakozott a szövetséghez.

Az orosz biztonsági igényeket aláhúzandó, Moszkva mintegy 100 ezer katonát vont össze az orosz–ukrán határon, a háborús feszültség pedig sorozatos tárgyalásokhoz vezetett, ám egyelőre kevés sikerrel. Sokan Oroszországot sejtik az európai gázválság hátterében is.