Miután Mark Rutte holland miniszterelnökkel tárgyalt Berlinben Olaf Scholz német kancellár csütörtökön, a két politikus közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ukrán határ közelében összevont orosz csapatokkal kapcsolatban fontos ugyan a párbeszéd minden csatornáját nyitva hagyni, de azt is világossá kell tenni Moszkva számára, hogy a támadásért nagy árat kellene fizetnie.

Arra a kérdésre, hogy növekszik-e a háborús veszély az orosz katonai jelenlét erősödése miatt, azt mondta: szerencsés, hogy több szinten is elkezdődött a párbeszéd, de a helyzet ettől még nem vált kevésbé veszélyessé.

Fotó: Andreas Gora / DDP POOL / dpa Picture-Alliance via AFP

A sajtótéjékoztatón Mark Rutte elsősorban az ügy európai uniós vonatkozásait emelte ki és hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán határvidéken uralkodó feszültség csökkentését és a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló tárgyalásokon az uniónak is részt kell vennie, nem engedhető meg, hogy Európa csak színtér, és ne tényező legyen.

Hangsúlyozta az erélyesebb, öntudatosabb európai fellépés szükségességét geopolitikai ügyekben, amihez kormánya szerint át kell alakítani a közösség külpolitikai működésmódját, teljes egyetértés helyett a többség akarata alapján kell meghozni a döntéseket.

A két kormányfőt a többi között a február elején kezdődő pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjának ügyéről is kérdezték. Erről Olaf Scholz elmondta, hogy nem értek még véget az egyeztetések az európai partnerekkel. Mark Rutte hozzátette: a koronavírus-világjárvány miatt is érdemes megfontolni, hogy mennyire lenne ésszerű politikusoknak felkeresniük a kínai fővárost a játékok idején.