Oroszország állhat az Európát sújtó földgáz-hiány hátterében Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetőjének szerdai szavai szerint – írja a Financial Times

Hozzátette, hogy az Oroszország felől Európa felé irányuló gázszállítások csökkenése egybeesik az ukrán határon kialakult feszültséggel. Birol szerint Oroszország legalább a harmadával lenne képes a gázszállításokat növelni Európa irányába, miközben az orosz Gazprom a kontinensen található tározóit is kiürítette.

Fatih Birol

Fotó: OLE BERG-RUSTEN / AFP

Oroszország azonban ragaszkodik hozzá, hogy minden hosszútávú szerződését teljesítette, ugyanakkor sokak szerint viszont a korábban a spot piacon elérhető kínálatát erőteljesen visszafogta. Mindeközben a Gazprom, az orosz állami hátterű gáztermelő a Németországba vezető Északi Áramlat 2 földgázvezeték mielőbbi engedélyezésére vár.

Oroszország 100 ezer katonát vonultatott fel Ukrajna határainak közelében, miközben a európai biztonsági helyzetről Moszkva az Egyesült Államokkal tárgyal, ahol a várakozások szerint a szenátus a héten szavazhat az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos szankciókról.

Birol szerint az európai országoknak és Nagy-Britanniának fel kell készülnie a jövőben bekövetkező hasonló válságokra a gáztározói kapacitás növelésével. A szokásos januári 70 százalék helyett mintegy 50 százalékos töltöttséggel rendelkező Európai Uniós gáztározókat vizsgálva is nyilvánvaló a Gazprom szerepe, hiszen a hiány felét a Gazprom tározói adják, noha azok csupán az EU-ban található kapacitás tizedére rúgnak. Vagyis a Gazprom tározói teljesen üresek.

A földgáz ára az év második felében azonban az orosz zsarolás ellenére ismét mérséklődött, megawattóránként körülbelül 76 euróig az irányadó holland TTF gáztőzsdén, köszönhetően az enyhe hőmérsékletről szóló időjárási előrejelzésnek és a magas energiaárak miatt csökkenő ipari termelésnek. A holland kormány időközben a groningeni gázmező kitermelésének növeléséről április 1-ig hozhat döntést a hírek szerint.