Hétfőn közölte Észak-Korea, hogy Hvaszong–12 típusú, közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétát tesztelt az előző nap, amely elméletileg képes elérni az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetét. 

Phenjan 2017 óta nem próbálta ki ezt az atomtöltet hordozására is alkalmas rakétát.

Az ország állami hírügynöksége, a KCNA szerint a rakéta pontosságát és hatékonyságát tesztelték. A hírügynökség közlése a rakétára szerelt kamera képeit is tartalmazta, két képen az indítás pillanatai látszanak, a többi menet közben készült. A rakétát a hírügynökség szerint a legnagyobb szögben indítani képes állásról lőtték fel az ország északnyugati részéből, és tekintettel voltak a környező országok biztonságára. A Hvaszong–12 a hadrendbe állítás folyamatában van.

Fotó: EyePress via AFP

A dél-koreai hadsereg vezérkara vasárnap arról számolt be, hogy a rakéta 800 kilométeres távolságra repült el keleti irányba, a Japán-tenger (koreaiul Keleti-tenger) fölött, és körülbelül 2000 méteres magasságot ért el a 30 perces repülés alatt.

Mindez azt is jelenti, hogy Észak-Korea megszegte a közepes és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozó, 2018-ban általa önként vállalt moratóriumot, noha Kim Dzsongun észak-koreai vezető álláspontja szerint ez már nem kötelezi, mert 2019-ben megszakadtak a tárgyalások, és az Egyesült Államok sem hagyott fel a velük szemben ellenséges politikával.

Fotó: EyePress via AFP

Észak-Korea igencsak felpörgette a rakétakísérleteket az idén, ez már a hetedik kilövés volt az ország részéről. Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán attól tart a legutóbbi kísérlet miatt, hogy 

Észak-Korea felújítja atomfegyvereinek, illetve nagy hatótávolságú rakétáinak tesztelését is. 

A közepes hatótávolságú rakéták olyan fegyverek, amelyek hatótávolsága 800 és 5500 kilométer között van.

Dél-Korea részéről az ország elnöke, Mun Dzsein vasárnap elmondta, hogy az év eleje óta tartó kísérletsorozat felidézi a 2017-es feszült légkört, amelyet az okozott, hogy Észak-Korea több nukleáris és rakétakísérletet hajtott végre, köztük a Hvaszong–12-vel is, és 

pusztító csapással fenyegette meg az Egyesült Államokat.

2017-ben a Hvaszong–12-vel legalább hat kísérletet hajtottak végre, melyek között olyan is volt, amelyben a rakéta elrepült Hokkaido japán sziget felett. 2017-ben Észak-Korea kipróbált egy Hvaszong–15 interkontinentális ballisztikus rakétát is, amely állítása szerint képes atomcsapást mérni az Egyesült Államok kontinentális részének bármely pontjára. 

Kim Dzsongun ki is jelentette akkor, hogy teljes az ország nukleáris ereje. 

Azóta tavaly év végéig Phenjan csak rövid hatótávolságú rakétákat tesztelt.

A dél-koreai védelmi miniszter a minisztérium közleménye szerint hétfőn ellátogatott a hadsereg rakétaparancsnokságára, majd kijelentette, hogy a fegyvernemnél az északi fenyegetés miatt folyamatosan fenntartják a legmagasabb fokú készültséget.