Nem kizárt, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztáson Hillary Clinton és Donald Trump ismét megmérkőzik egymással, amennyiben a demokraták rosszul szerepelnek a félidős kongresszusi választásokon

– jelentette ki Dick Morris, Bill Clinton volt amerikai elnök egykori főtanácsadója a WABC New York-i rádióállomásnak adott interjújában.

A beszélgetésben Morris úgy vélte, egy esetleges demokrata kudarc a novemberi, úgynevezett félidős – tehát a választási ciklus félidejében tartandó – kongresszusi választásokon könnyen Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök ellen hangolhatja a Demokrata Pártot. Ez pedig Hillary Clinton malmára hajtaná a vizet – mondta a volt főtanácsadó. 

Fotó: THOMAS COEX / AFP

Hillary Clinton a 2016-os elnökválasztáson Donald Trump republikánus jelölttel szemben alul maradt, korábban pedig a pártja elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben Barack Obamával szemben veszített.

Dick Morris úgy vélte, Hillary Clinton stratégiája azon alapszik, hogy magát a demokraták előtt Biden legesélyesebb alternatívájaként állítsa be.

Minél rosszabban szerepel Biden, annál jobban jön ki belőle Clinton

– fogalmazott. Hozzátette, egyetlen ember képes ilyen stratégiát felállítani, és az Bill Clinton volt elnök.

Kiemelte, hogy hogy a 74 éves Bill Clinton szintén igyekszik ellensúlyozni a Demokrata Párton belül kialakult radikális baloldali csoportot, amelyet nem minden demokrata párti szavazó néz jó szemmel. Morris úgy vélte, ez a csoport okozta néhány héttel ezelőtti időszaki választások demokrata szempontból katasztrofális eredményét is.

Jóllehet Hillary Clinton egyelőre nem beszélt arról, hogy indulna-e a 2024-es elnökválasztáson, már többször is nyilvánosan hangsúlyozta a félidős választások fontosságát. Mindeközben a Politico magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Clinton házaspár vélhetően vissza akar térni a politikába.Trump egyelőre szintén nem jelezte indulási szándékát, ám nyilvánosság előtt már többször említette, hogy fontolgatja az újabb megméretést.

A Reuters brit hírügynökség decemberi egyik közvéleménykutatása is szerint a republikánusok 54 százaléka választaná a volt elnököt, 11 százalékuk pedig Ron DeSantis floridai kormányzót. A Gallup amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből az is kiderült, hogy 2021-ben az amerikai választópolgárok pártpreferenciáját tekintve a Demokrata Párt kilencszázalékos előnyről ötszázalékos hátrányba került a republikánusokkal szemben. A Gallup közlése szerint 1991 óta – amióta az intézet rendszeresen méri az Egyesült Államokban a pártok támogatottságát – ez a legnagyobb arányú változás a pártok támogatottságában. 

Trump a hétvégén politikai nagygyűlést tartott, ahol azt mondta, hogy  2022-ben a jobboldal visszaveszi a képviselőházat, majd a szenátust, és 2024-ben pedig vissza fogják venni a Fehér Házat is.