Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, a felgyógyulásuk után várakozási idő nélkül olthatók, a negyedik oltás pedig egyelőre nem indokolt – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásából

A december 20-i dátumú, december 23-án közzétett tájékoztatást az Index vette észre. A beszámoló szerint  

a Moderna vakcinájából a harmadik oltáskor minden esetben csak fél dózist javasolnak beadni mind a 12–17 éves, mind a 18 év feletti korosztályban. 

Fotó: Komka Péter / MTI

A szakmai ajánlás szerint

a harmadik oltást mindkét korosztályban legalább 4, legfeljebb 6 hónappal az alapimmunizálást és az esetleges megfertőződést követően javasolt beadni.

Korábban a VG is beszámolt arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ a harmadik oltással kapcsolatos eljárásrendjét a Facebookon osztotta meg Kásler Mikós.

Wikonkál Norbert Miklós, a budapesti Honvédkórház főigazgatója szerint szinte biztos, hogy 

hamarosan elindul az ötödik hullám, 

és a cél továbbra is a lapos járványgörbe. Falus András immunológus szerint pedig idővel szükség lesz a negyedik oltásra is. Egyelőre még a harmadik vakcina is millióknak hátravan. Falus András úgy vélekedik: aki korábban vektorvakcinát kapott, annak azt javasolják, hogy utána lehetőleg mRNS-alapút, esetleg kínait kérjenek.