Az ukrán határon kialakult válság egy dolgot mindenképpen elért: egymásnak adják a kilincset a nyugat-európai politikusok a Kremlben. Csütörtökön Liz Truss brit külügyminiszter utazott Moszkvába, hogy orosz kollégájával, Szergej Lavrovval vitassa meg a helyzetet.

Azonban a Kreml által megfogalmazott követelések és a nyugati álláspont között óriási szakadék tátong, éppen ezért felmerülhet a kérdés, van-e értelme ezeknek a tárgyalásoknak. Moszkva 25 évvel szeretné visszatekerni a történelem kerekét, így például hazánk NATO-tagságát is ellenzi, valamint garanciát szeretne kapni arra, hogy Ukrajna sosem lesz az észak-atlanti szövetség tagja. 

Ezen követelések mindegyike elfogadhatatlan a nyugatiak számára, és a hónapok óta tartó feszültségről hiába tárgyalnak már sokadjára a felek, az álláspontok nem közelednek.

Fotó: Sputnik via AFP

A brit politikus a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, Moszkva még nem késett el azzal, hogy felhagyjon az Ukrajna elleni agresszióval, ugyanakkor a múlt újratárgyalására tett kísérletek aláássák Oroszország nemzetközi helyzetét és csak a egységének erősítését érik el, valamint az ukrán népet is az oroszok ellen fordítják – jelenti a Reuters. Truss mindemellett sürgette Oroszországot, vonja vissza csapatait az ukrán határ közeléből, hiszen a felvonultatott haderőnek egyetlen célja az, hogy fenyegesse Ukrajnát. A politikus szerint ha Moszkva komolyan gondolja a diplomáciai megoldás keresését, akkor nem élhet ilyen eszközökkel.

A találkozót a néma és a süket párbeszédéhez hasonlító Lavrov szerint sajnálatos, hogy a nyugati hatalmak bele kívánnak szólni abba, hogy saját területén hol állomásoztatja katonáit, és megismételte, Oroszországnak joga van ezzel kapcsolatban döntéseket hozni. A Belaruszban tartott hadgyakorlat kapcsán is kiemelte, bármelyik független kormány eldöntheti, milyen hosszú hadgyakorlatot kíván tartani, továbbá hozzátette, hogy az orosz katonák az ilyen műveletek után mindig visszatérnek bázisukra. Az orosz politikus kiemelte, hogy az események hatására 

a brit–orosz viszony sokéves mélypontra süllyedt, 

továbbá azt is, hogy a nyugati ultimátumok és fenyegetések csak zsákutcába vezetnek.