Minél hamarabb meg kell alakítani az új kormányt, hogy folytatni lehessen a tárgyalásokat az Európai Unióval – hangsúlyozta a montenegrói közszolgálati televízióban (RTCG) Milo Djukanovic, Montenegró elnöke szerdán.

Megbukott egy európai kormány

Montenegróban pénteken elsöpörte a kabinet a bizalmatlansági indítvány.

Mint mondta, már csütörtökön leül tárgyalni a parlamenti pártokkal, hogy kiderüljön, kinek van meg a kellő támogatottsága az új kormány megalakításához, és akár még aznap fel is kérhet valakit kormányalakításra.

A montenegrói elnök várhatóan Dritan Abazovicot, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom vezetőjét kérheti fel kormányalakításra, 

politikai körökben ugyanis arról beszélnek, hogy a volt miniszterelnök-helyettesnek van meg a kellő támogatottsága a parlamentben. A montenegrói kormány a múlt pénteken bukott meg, amikor a 81 tagú parlamentben 43-an támogatták a Zdravko Krivokapic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt.

Zdravko Krivokapic miniszterelnök és Dritan Abazovic miniszterelnök-helyettes részt vesz a parlament ülésén Podgoricában 2022. február 4-én.Fotó: SAVO PRELEVIC / AFP

Az indítványt a kormánykoalíció kisebbik pártja, az URA adta be az ellenzékkel karöltve, akik szerint a miniszterelnök az utóbbi hónapokban tanúsított viselkedésével megsértette az ország alkotmányát és törvényeit, illetve megnehezítette vagy ellehetetlenítette a parlament és a kormány közötti együttműködést, ezáltal politikai válságba sodorva az országot, és lassította Montenegró európai uniós csatlakozási folyamatát.

A montenegrói alkotmány értelmében a köztársasági elnöknek 30 napja van arra, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg a kormányalakítással. Amennyiben nem sikerül senkinek sem kormányt alakítania, előrehozott választást kell tartani az Adria-parti országban.