Az Enhertu rákgyógyszerről bebizonyosodott, hogy jelentősen segít azoknak a nőknek, akik mellrák egyik nehezen kezelhető típusában szenvednek 

– jelentette be az AstraZeneca gyógyszergyártó cég. 

Az AstraZeneca, amely a japán Daiichi Sankyo japán gyógyszeripari vállalattal közösen dolgozik a gyógyszer kifejlesztésén, hétfőn közölte, hogy az Enhertu javította az áttétes emlőrákos esetek túlélési esélyeit és lelassította a betegség gyors progresszióját a szervezetben található HER2 nevű fehérje alacsony szintje esetén – írja a Reuters brit hírügynökség. 

A javulás szignifikáns volt a standard kemoterápiával összehasonlítva – közölte a vállalat, hozzátéve, hogy

a részletes vizsgálati eredményeket egy egyelőre meg nem nevezett orvosi konferencián majd mutatják be.

Bár a vizsgálatban az alacsony HER2-értékű páciensek vettek részt, akiknél a tumor más szervekre is átterjedt, az elemzők szerint a pozitív vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszert a betegség korai stádiumában lévő pácienseknél is alkalmazhatják majd jövőben, ezáltal akár több száz ezer új betegen segíthet a készítmény.

Fotó: GARO / AFP

Az Enhertu a rákgyógyszerek egy ígéretes csoportjába, az úgynevezett antitest-gyógyszer konjugátum-gyógyszerek (ADC) közé tartozik. Legfőbb előnyük, hogy a rákos sejtek olyan receptoraihoz kötődnek, amelyek csak a daganatokon találhatók meg, ezért az általuk hordozott, általában erősen toxikus gyógyszer-hatóanyagot kizárólag a célsejtekbe juttatják, az egészséges szöveteket nem károsítják. 

Bár az AstraZeneca a koronavírus elleni vakcinák eladásainak csökkenésére számít a járvány visszaszorulásával, 

az elemzők az új rákgyógyszerekből származó bevételek élénk növekedése miatt az egyik leggyorsabban növekvő gyógyszergyártó cégnek tekintik az angol-svéd vállalatot.

Az AstraZeneca három évvel kötött 6,9 milliárd dolláros üzletet a Daiichi Sankyo gyógyszervállalattal, kihívás elé állítva ezáltal a világ legnagyobb rákgyógyszergyártóját, a Roche-t. Az Enhertu klinikailag hatásosabbnak bizonyult a Roche antitest-gyógyszer konjugátum-gyógyszerével, a Kadcylával szemben azoknál a mellrákban szenvedő nőknél, akiknél magas volt a HER2 sejtreceptor szintje. Így engedélyezték a gyógyszert 2019 év végén.

A gyógyszert gyomor-, tüdő- és vastagbélrák kezelésében is tesztelik.