Deutsch Tamás szerint a Magyar Nemzet cikksorozata végérvényesen leleplezte a Soros György amerikai pénzügyi spekuláns által finanszírozott hálózat működési mechanizmusát. A fideszes EP-képviselő arra szólította fel kollégáit, hogy indítsanak vizsgálatot a Soros-hálózat uniós intézményekre gyakorolt külső befolyásának ügyében. 

A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott dokumentumokban a Soros György érdekkörébe tartozó NGO-k (nem kormányzati szervek) vezetői, kutatói, újságírók, illetve politikusok a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a hálózat által alkalmazott kettős mércéről, álhírterjesztésről és manipulációról is beszámolnak. A fideszes EP-képviselő szerint a felvételek alapjaiban kérdőjelezik meg a média objektivitásába és függetlenségébe vetett hitet, és teljesen új nézőpontba helyezik az Európát, az Európai Uniót érő külső beavatkozás problémakörét is. Deutsch Tamás szerint a Soros-féle hálózat már az uniós intézmények integritását veszélyezteti.

Eljött az idő, hogy ezzel a kérdéssel, a Soros-hálózat uniós intézményekre gyakorolt külső befolyásának ügyével végre érdemben foglalkozzunk – szólította fel az EP-képviselőket Deutsch Tamás.