A Covid-19 okozta súlyos megbetegedések kockázata drámaian lecsökkent, azonban bármikor jöhet egy újabb világjárvány – figyelmeztetett Bill Gates, a Bill és Melinda Gates Alapítvány társelnöke pénteken a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián.

Gates a CNBC-nek elmondta, hogy két évvel a koronavírus-világjárvány kitörése után a súlyos állapotban kórházba került fertőzöttek száma jelentősen lecsökkent, mivel a világ népességének nagy része már rendelkezik bizonyos szintű immunitással, ráadásul a dominánssá vált omikron variáns is enyhébb megbetegedést okoz. Gates úgy véli, az esetleges újabb világjárvány valószínűleg a koronavírustól eltérő kórokozótól származna.

 Bill Gates beszédet mond a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián 2022. február 18-án.Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Jelenleg a világ népességének 61,9 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, ugyanakkor Gates úgy látja, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elkésett azzal, hogy 2022 közepére a világ népességének 70 százalékát beoltsák. Hangsúlyozta, hogy a jövőre nézve szükségszerű lenne a vakcinák kifejlesztési idejét lecsökkenteni, és felszólította a kormányokat, hogy már most tegyenek lépéseket ennek érdekében.

Gates két év helyett hat hónapra csökkentené a vakcinafejlesztés időtartamát, hozzátéve, hogy a hírvivő RNS (mRNS) technológia ezt lehetővé is tenné.

Gates a Bill & Melinda Gates Alapítványon keresztül a brit Wellcome Trust-tal együttműködve 300 millió dollárt adományozott a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations  (CEPI) nevű szervezetnek, amely a Covax program létrehozásában is segített. A CEPI célja, hogy 3,5 milliárd dollárt gyűjtsön össze annak érdekében, hogy az új vakcina kifejlesztéséhez szükséges időt mindössze 100 napra csökkentse.