Az amerikai hírszerzés adatai szerint, Oroszország azért vezényelt több mint 150 ezer katonát Ukrajna közelébe, hogy "a következő napokban" katonai inváziót indítson az ukrán főváros, Kijev elfoglalására – mondta csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Antony Blinken. 

Az Egyesült Államok külügyminisztere vázolta, hogy az orosz támadás előtt elképzelhető, hogy Moszkva kitalál valamilyen „háborús okot”, ami lehet egy orosz létesítmény „ukrán bombázása” vagy egy tömegsír feltárása, esetleg civilek elleni dróntámadás, netán vegyi fegyverek bevetése. 

Oroszország népirtásra vagy etnikai tisztogatásra is hivatkozhat a támadás előtt

vélte Blinken. Hozzátéve: az orosz inváziót Moszkva beállíthatja az orosz nemzetiségű polgárok védelmezéseként is, mint ahogy azt Grúziában tette 2008-ban. 

Fotó: KEVIN LAMARQUE / AFP

Az orosz invázió során nem csak bombázásokra kell számítani az amerikai külügyminiszter szerint, de

kibertámadásokra is fel kell készülni, melyek megbéníthatják az ukrán állami intézményeket. 

Blinken azt is elismerte, hogy a korábbi hírszerzési hibák miatt talán hihetetlennek tűnnek állításai. Hangsúlyozta, hogy nem azért szólalt fel, hogy háborút indítson, hanem azért, hogy megakadályozzon egy háborút. Blinken azt is elmondta, hogy a nap folyamán levelet küldött Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, amelyben személyes találkozót javasolt Európában a jövő héten.