Izrael bejelentette, hogy kormányzati vizsgálóbizottságot hoznak létre, miután egy újság arról számolt be, hogy a rendőrség kémprogramo használt Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök bizalmasai és sok más közéleti személy ellen – írja a Reuters.

A hírügynökség a Calcalist napilap cikke alapján azt írja, hogy az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémszoftvert bírósági felhatalmazás nélkül olyan célpontok ellen használták fel, akik még vizsgálat előtt álltak. 

A célszemélyek között volt Netanjahu tanácsadói, valamint fia, Avner Netanjahu és további két személy is, akiket korrupcióval vádoltak meg korábban.

Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő izraeli belbiztonsági miniszter, aki a vizsgálóbizottság felállítását ígérte azt mondta, hogy a rendőrség tömegesen figyelt meg embereket és gyűjtött róluk információkat az okostelefonokra telepített kémprogrammal.

Fotó: Indranil Aditya / AFP

„Ha igazak, akkor nagyon súlyosak a vádak”  – nyilatkozta Naftali Bennett miniszterelnök. 

Ez, és más hasonló eszközök nagyon fontosak a terrorizmus, és a bűnözés elleni küzdelemben, de nem céljuk a széleskörű adathalászat izraeli állampolgárokról, közéleti személyiségekről, s ezért meg kell értenünk, hogy pontosan mi is történt 

 – mondta a kormányfő.        

„Ez az eszköz és a hasonló eszközök fontos eszközök a terrorizmus és a súlyos bűnözés elleni küzdelemben, de nem az izraeli közvéleményt vagy tisztviselőket célzó adathalász kampányokban való felhasználásra készültek, ezért pontosan meg kell értenünk, mi történt. – fogalmazott írásos közleményében.

Az NSO azt állítja, hogy minden értékesítését a kormány engedélyezi, és maga nem üzemelteti a kémszoftvert.

A Kalkaliszt című gazdasági újság szerint a rendőrség megfigyelt etióp zsidók és a mozgássérültek jogaiért küzdő civil tüntetőket, újságírókat, helyhatósági vezetőket, magas rangú minisztériumi tisztviselőket, üzletembereket is. Továbbá a törvénytelen telepek felszámolása előtt kémprogramot telepítettek a ciszjordániai telepesek készülékeire is.

A rendőri vezetők és a körzeti parancsnokok azzal érveltek, hogy korai tájékoztatásra van szükségük a tervezés érdekében, hogy meg tudják akadályozni például a nagyobb kereszteződések lezárását csúcsforgalomban, vagy a tüntetések erőszakossá válását. De felhasználták a kémprogramot korrupciós, fehérgalléros bűncselekmények vagy értékpapírral elkövetett csalások elleni nyomozásoknál, magas rangú köztisztviselők megfigyelésére, ha sajtónak kiszivárogtatásokkal vádoltak valakit, vagy titkosszolgálati adathalászatra gyanakodtak.