Az amerikai elnök elítélte Oroszország „indokolatlan támadását” Ukrajna ellen. „Putyin elnök egy előre megfontolt háborút választott, amely katasztrofális emberi szenvedéshez és veszteséghez vezet.  

Az Egyesült Államok és szövetségesei egységesen és határozottan fognak válaszolni az „orosz katonai erők provokálatlan és indokolatlan támadására” Ukrajna ellen – mondta Joe Biden. „Egyedül Oroszország a felelős azért a halálért és pusztításért, amit ez a támadás okoz. A világ Oroszországot fogja felelősségre vonni” – közölte Joe Biden.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Biden bejelentette, hogy csütörtökön közli az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszországgal szemben kikényszerítendő további intézkedéseket. A Fehér Ház szerint Biden kora délután fog beszélni.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is elítélte Oroszország csütörtök reggeli Ukrajna elleni „meggondolatlan és provokálatlan támadását”, figyelmeztetve, hogy az „számtalan” életet veszélyeztet. „Határozottan elítélem Oroszország Ukrajna elleni meggondolatlan támadását, amely számtalan civil életét fenyegeti. Ismételt figyelmeztetéseink és a diplomácia érdekében tett kitartó erőfeszítéseink ellenére Oroszország újfent a szuverén és független ország elleni agresszió útját választotta” – fogalmazott Jens Stoltenberg közleményében.

„A és a szövetségesek találkoznak, hogy kezeljék Oroszország agresszív lépéseinek következményeit. Az ukrán néppel vagyunk ebben a szörnyű időben. A NATO mindent megtesz, hogy megvédje az összes szövetségest” – tette hozzá az észak-atlanti szövetség vezetője.

Josep Borrell, az főképviselője csütörtökön kora reggel Twitter-üzenetben azt mondta, hogy határozottan elítélik Oroszország „indokolatlan” támadását Ukrajna ellen. 

Ezekben a sötét órákban Ukrajnára és az ártatlan nőkre, férfiakra és gyerekekre gondolunk, miközben szembesülnek ezzel a provokálatlan támadással, és féltik az életüket 

– közölte Borrell. Hozzátette: „Elszámoltatjuk a Kremlt.”

Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított „igazságtalan” támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell – jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.