A kanadai kamionosok által inspirált Szabadság Konvoj francia manifesztációjával szemben könnygázt vetett be a francia rendőrség Párizsban a Champs-Elysees-n és a Diadalív környékén – írja a Reuters.

A tüntetők járművei átjutottak a rendőrségi ellenőrzőpontokon és elérték a francia főváros központját, ahol azonban a rendőrség oszlatásuk céljából könnygáz gránátokat vetett be, csakúgy mint a Párizs egy másik pontján szervezett hasonló tüntetés résztvevői ellen.

Fotó: Sameer Al-DOUMY / AFP

A demonstrálókat a különböző helyszínek látogatásának oltási igazolványhoz kötése háborította fel és szeretnének szabad választást annak a kérdésében, hogy hajlandóak-e magukat alávetni az oltásnak. A délutáni órákig a rendőrség 14 letartóztatásról és 337 bírság kiosztásáról számolt be az események kapcsán, továbbá azt is közölte, hogy mintegy 500 Párizsba tartó járművet állítottak meg délelőtt.

A többek között a sárgamellényes mozgalom aktivistáit is felvonultató másik tüntetés a koronavírus elleni korlátozásokon kívül a romló életkörülmények és a száguldó ellen is tiltakozott. Tekintve, hogy kevesebb mint két hónap van hátra az elnökválasztásig, Emmanuel Macron szeretné megakadályozni, hogy a demonstrációk a sárgamellényes mozgalom 2018-as akcióihoz hasonló méretűvé váljanak.

A különböző helyek látogatását oltásokhoz kötő intézkedések ellen Franciaországban hónapok óta tartanak tüntetéseket Párizsban és más francia városokban, míg a sárgamellényesek mozgalma az üzemanyagokat terhelő adók elleni tiltakozásul jött létre, és évtizedek óta nem látott utcai erőszakba torkollott a tiltakozások tetőpontján 2018 végén és 2019 elején. Az oltáson a francia lakosság több mint háromnegyede túl van.