Ukrajnába érkezik csütörtökön Törökország elnöke, Tayyip Erdoğan, hogy ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel tárgyaljon és felajánlja közvetítői szerepét az orosz–ukrán krízis megoldása céljából – írja a Reuters. A két ország között várhatóan szabadkereskedelmi megállapodás is születhet.

Törökország mind a két féllel jó viszonyt ápol, és Ankara szerint mind a két oldal nyitott arra, hogy ők moderálják a párbeszédet. Török tisztviselők szerint Erdoğan nem kíván egyik oldal mellé sem állni a konfliktus során, és a NATO által egy esetleges orosz invázió esetére szorgalmazott szankciókat is ellenzi.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ugyanakkor látogatása előtt az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov arról beszélt, hogy Ukrajna megállapodott Törökországgal egy török dróngyár ukrajnai megnyitásáról, és arról is, hogy az ukránok a pilóták képzésében is segítséget kapnak. Az eszközök következő generációja ráadásul ukrán motorokat kaphat. 

A miniszter szerint az ukrán határ közelében felvonult 115 ezer orosz katona ellenére az ország keleti részén csökkent a provokációk száma, és a területet uraló szeparatistákkal történő összecsapások is enyhültek, így már három hete nem vesztett katonát az ukrán hadsereg a fronton. Reznyikov nem lát orosz készülődést a Krím félszigeten, és reményét fejezte ki, hogy a Belaruszba érkező orosz katonák csak ideiglenesen maradnak az országban.

Ugyanakkor közölte azt is, hogy Ukrajna boldogan folytatná a béketárgyalásokat inkább Törökországban, Isztambulban vagy más török városban, miután a korábbi egyeztetéseknek helyet adó Minszk időközben jóval közelebb került Moszkvához. Ám hozzátette, hogy ehhez az orosz fél beleegyezése is szükséges.

Útnak indulása előtt Erdoğan újságíróknak azt mondta, Törökország mind a két oldalt párbeszédre kívánja buzdítani, és a válságot békésen, a nemzetközi jog alapján kell rendezni. A török elnök hozzátette, hogy miután csütörtökön találkozik Zelenszkijjel, később Putyinnal is tárgyalni fog, miután kínai útja után az orosz elnök Törökországba látogat.

Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sikerül megoldást találni, és felhívta a figyelmet arra is, hogy mind Ukrajna, mind Oroszország megszólalásai a fegyveres konfliktus lehetőségének mérséklését célozták. Megerősítette, hogy elfogadhatatlannak tartja a fegyveres konfliktust a térségben, és figyelmeztette Oroszországot, hogy az invázió nem lenne bölcs dolog.

Noha Törökország védelmi és energetikai téren együttműködik Oroszországgal, Szíriában és Líbiában a két ország szembe került egymással, ahogy a törökök ellenzik a Krím félsziget 2014-es orosz hódítását is. Moszkvát viszont az ukránok részére eladott török drónok dühítik fel.